Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2009 22:40 - МАСЛИНАТА - ДЪРВОТО НА АТИНА
Автор: doziii Категория: Други   
Прочетен: 1285 Коментари: 0 Гласове:
0



ЎViejos olivos sedientos

bajo el claro sol del dнa,

olivares polvorientos

del campo de Andalucнa!

Antonio Machado


Изключителните качества на плода на това дърво му отрежат достойно място в символната система на древността и съвремието. Маслината е един от най-рано култивираните растителни видове от човека. Това дърво е особено жизнено и жилаво. Корените му се впиват дълбоко в земята и е много трудно да се унищожи. Дори поразено от гръм, то продължава да се развива.

Маслината е знак на мира. Когато Ной пуснал гълъб от кораба, който построил по поръка на Бог,  птицата се върнала с маслиново клонче в човката – водите на Потопа се оттегляли от сушата и човешкия род можел да се възроди. Според Библията Исус се молел в Гетсиманската градина под клоните на маслинови дървета. Християните дълбоко вярват, че тези дървета са живи до ден днешен.

За древните египтяни маслината била свещено дърво. Почитали я като символ на мъдрост и зрялост, за тях била знак на справедливостта.

Тя е свещено растение и за древните елини. Свещената гора на Олимпия била маслинова. От дървесината на растението са изработвани изображения на боговете. Древните гърци украсявали с венци от маслинови клонки главите на олимпийските шампиони. За елините маслината символизира мира и благополучието. Интересна е легендата за даване името на града Атина, която е свързана с това растение. Според древния мит, между Посейдон, бога на морето и Атина, богинята на мъдростта, се разгорял спор кой от тях да даде името си на областта Атика и главния му град. Повелителят на боговете Зевс наредил всеки да даде на жителите на оспорваната територия дар и в зависимост от неговата полезност, хората сами да направят своя избор. Посейдон създал солен извор и от неговите води се появило чудно животно – прекрасен кон. Атина сътворила сладък извор и от него израснало маслиново дърво. Хората предпочели дара на Зевсовата дъщеря. Богът на морските стихии не се разсърдил на атиняните и приел техния избор. От този момент маслината символизира помиряването и безсмъртието. Древните елини свързвали това растение с плодовитостта. Маслината е дървото на Зевс, Атина и Аполон.

Заслужава внимание факта, че от клона на една маслина Херакъл (Херкулес) направил любимия си боздуган. В този случай маслината се свързва с победата над враговете.

В Древен Рим маслиновите клони са знак на богията на мира Пакс. По време на триумф, когато по улуците на Рим дефилирали победоносните армии,  войниците носели маслинови клонки в чест на победата и на богиня Атина (Минерва). Когато се изпращали пратеници да молят за мир или защита,  носели вейки от маслина, привързани с панделки.

Маслото, добивано от плода на дървото  винаги е било високо ценено и се е ползвало при церемониите на миропомазване на крале, свещеници и болни. Яков излива маслиново масло (зехтин) върху камъка на Бет-Ил след като му се явила стълбата към небето. Термина “Месия” (“Спасител”) означава на еврейски “Помазан”. Маслиновота масло се прилагало и при обработването на рани, както  засвидетелства и притчата за добрия самарянин.  

В християнската традиция се назовава “елей” сместта от чист зехтин и ароматни есенции. Използва се в редица ритуали на църквата – кръщаване, конфирмация, ръкополагане на свещеници, даване на последно причастие. От  VII век използването на елей се употребява и при церемонията на миропомазване на кралските особи по време на коронация.

В ислямската култура маслината и смокинята са дървета от Райските градини.

 



Тагове:   Атина,   Маслината,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: doziii
Категория: Други
Прочетен: 66032
Постинги: 12
Коментари: 26
Гласове: 100
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031