Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.08.2009 22:48 - АРКАТА НА БЕРА
Автор: doziii Категория: Други   
Прочетен: 2287 Коментари: 4 Гласове:
5




Арката  на Бера е един от най-известните римски монументи в Каталуния ( автономна област в Испания). Разположена е на около 20 км на североизток от Тарагона, столица на едноименната провинция. Арката е най-добрият пример на територията на Испания за този тип съоръжения и без съмнение – най-известният. Изградена е през I в.пр.Хр. по време на управлението на император Август. Някои източници са по-точни по отношение на времето на построяване – около 13 г. пр.Хр. Това е период, през който се осъществяват редица реформи, на които Август е инициатор, включително и на реконструирането на пътя Via Hercъlea, наречен в чест на цезаря Via A
ugusta. Монументът е разположен на важно място – главния път, свързващ Тарако (Тарагона) и Барсино (Барселона). Тя е отбелязвала и част от границите между местните иберийски племена илегрети и касетани. Името “Арка на Бера” е получило популярност в един много по-късен исторически период. Наречена е на името на първия граф на Барселона Бера, който бил с готски произход.


image


Днес външният вид на монумента не отговаря напълно на оригинала. През Античността арката била значително по-висока. Била увенчана с още едно ниво с издълбан почетен надпис. Над този етаж имало друг корниз, върху който били разположени бронзови скулптури, днес  изгубени. Без съмнение, в древността вида на този внушителен монумент е бил още по-впечатляващ. Изграден е от варовикови блокове, добити в близката кариера “El Mиdol”.

Времето е лишило арката от част от нейните елементи. Но фламандският художник Anton Van den Wyngaerde през XVI век ни е оставил много подробна картина, изобразяваща Арката на Бера, във вида, който той е познавал.

През XVIII век била реконструирана горната част на монумента, включително и капителите  откъм страната на морето. По-късно, в началото на XIX век, се модифицира и останалата част от монумента. По време на Испанската гражданска война бил направен опит за взривяване на арката, който, за щастие, не бил увенчан с пълен успех. Пострадала вътрешната част на колоните откъм страната на брега. По време на реставрацията е възстановен оригиналният корниз.

Върху един от архитравите е запазена част от надпис, силно повреден, свидетелстващ за реставрационна дейност по нареждане на консула Луций Лициний Сура, в изпълнение на завещанието на неговия баща Луций от влиятелния род на Сергиите.

image
 

Изградена е като opus cuadratum – правоъгълни варовикови блокове, оформящи идеален квадрат. Основата на арката се състои  от два правоъгълни подиума, изградени от по три реда каменни блокове и корниз над първия ред. Строителният материал, използван в този участък на монумента се отличава от останалата част на арката. Върху този подиум се издигат две големи колони с четири пиластри, вградени в тях: по две от външните страни и по две от вътрешните. Между тях се отваря дъгата на арката, изградена от клиновидни каменни блокове. Тази дъга има ролята на архитектурен и констукционен свод по  цялата ширина на монумента. 

Пиластрите  са конструирани от атическа основа, тяло, с изработени улеи върху цялата му повърхност и капител, изпълнен в коринтски стил. Колоните поддържат антаблеман, от който е останал архитрава с горния корниз и един моделиран фриз с надпис. Върху него се издига корниз със възстановени оригинални елементи. За последното ниво на монумента историята не е запазила никаква информация.

Арката на Бера е дълга 12 м и широка 2,40 м. Всяка колона има дължина 3,70 м и ширина на главните фасади 2,40 м. Общата височина на конструкцията е 12,30 м, със загубеното последно ниво вероятно височината е била около 15 м. Радиусът ѝ е приблизително 2,30 м.

Дълго време Арката на Бера е използвана в пътната мрежа на Пиренейския полуостров. През 1936 г. се ремонтира повреденото от военните действия шосе. Новият път  се разклонява и заобикаля монумента. Днес Арката на Бера е част от археологическия комплекс “Tarraco Romana”, обявен от ЮНЕСКО за част от Световното културно наследство.

                                                                                                          ITID


 



Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. panazea - Хе хе
01.10.2009 14:06
разходих се с теб из Каталуния ! Благодаря!
цитирай
2. doziii - Районът на Тарагона е моя слабост, ...
01.10.2009 14:53
Районът на Тарагона е моя слабост, много ми харесва. Самите тарагонци се гордеят много повече с римското си наследство, отколкото със средновековието си. Е, напълно ги разбирам. Имало е периоди, когато градът (по времето на Август и Адриан) често е наричан "втори" Рим и по-важното - наистина е бил имперска резиденция.
цитирай
3. panazea - Много е красиво !
05.10.2009 11:24
Аз ще го вклуча в енциклопедията! Привет!
цитирай
4. doziii - Благодаря ти! Наистина е крас...
05.10.2009 12:38
Благодаря ти!
Наистина е красиво, но за съжаление ние знаем малко за този район на Испания.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: doziii
Категория: Други
Прочетен: 66030
Постинги: 12
Коментари: 26
Гласове: 100
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031