Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.10.2009 21:07 - Римската вила Centcelles - мавзолей на император Констант I
Автор: doziii Категория: Други   
Прочетен: 5066 Коментари: 5 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Римската вила Centcelles ("Сто печата"), разположена на 10 км от Тарагона, в покрайнините на село Константи, е един от най-значимите паметници на раннохристиянската епоха в Испания. Част е от археологическия комплекс “Tarragona Romana”, вписан в листата на ЮНЕСКО за световното културно наследство през 2000 г.


image
  Вероятно е принадлежала на знатен римлянин от Tarraco (дн. Тарагона) – столицата на провинция Тараконска Испания.
В средата на IV век се извършва промяна във вилата, чийто резултат виждаме днес – изграждат се терми, част от които били покрити. Най-важният нов елемент е един голям мавзолей с уникални характеристики за римската архитектура в региона. Днес се приема, че тази реконструкция, при която е изработена дълбока крипта в централната зала на вилата, е превърнала комплекса в мавзолей на император Констант I, най-малкия и любим син на Константин Велики.


  image


Tepidarium e залата, за аклиматизиране в римската баня.


image
Frigidarium е зала с басейн със студена вода, в това помещение завършва "свещенодействието" в банята.


image

  Hipocaustum е система за затопляне на пода.


image

Работилницата за направата на мозайките.

image


Входът към голямата зала.


image


Голямата зала впечатлява със своята монументалност. Нейната форма е кръгла, диаметъра и е 10,60 м. Четири малки полукръгли екседри, разположени симетрично са покрити с купол.Куполът е изработен от тухли и е основния конструктивен елемент на залата. Повърхността му е покрита с мозаична декорация. Издига се на 13,60 м височина над оригиналната зидария, водеща произхода си от самото построяване на вилата през II в.пр.Хр. Това е главното помещение на мавзолея. Доказателствата за това са не само наличието на декорация, но и поради факта, че под пода е изградена погребална крипта с тясна арка.


image

Приема се, че мъжът в средата е император Констант I.


image

Мотивите са разгърнти върху три фриза. Във външният се представя лов на елени в три последователни фази: подготовка за лова, самия лов и успешния му завършек.



image

  Широко са представени сцени от Стария и Новия завет - Данил сред лъвовете, Йона и кита, Ноевия ковчег.


image



image



image

Третият фриз представя, в духа на най-добрите римски традиции, четирите годишни времена. Голяма част от този фриз липсва и затова можем да видим само изображението на Есента под формата на голо момче, което държи в ръка гроздове.


image

Кът от музейната експозиция.

Степента на съхраненост на мозайките е лоша. През цялото дълго съществуване на вилата, тя е била обитавана постоянно. До началото на XX век голямата зала е била използвана за сеновал и в нея са живеели и селскостопански животни.

image

Римската вила Centcelles един от най-интересните монументи от раннохристиянската епоха не само на територията на Каталуния, но и в цялото западно Средиземноморие. Полихромните мозайки, които украсяват купола на централната зала на комплекса са уникални както с високото майсторство на изпълнение, така и с артистичното си внушение. По думите на Хуан Санмарти това е “първия познат пример за християнски мозайки, разположени върху купол”. Въпреки недоброто им състояние, безспорно сме свидетели на високо артистично изпълнение.



Тагове:   мавзолей,


Гласувай:
2



1. tili - Pozdrawleniq
08.10.2009 09:49
за постинга!!!
цитирай
2. doziii - Благодаря!
08.10.2009 09:55
Радвам се, че ти е харесал.
цитирай
3. анонимен - чудесно
08.10.2009 21:22
и поздравления
цитирай
4. cindy - Само да допълня,
12.10.2009 23:13
третият вид е Caldarium - залата с басейна с гореща вода.
Била съм в такива басейни в един СПА - хотел. Бивало ги е римляните, знаели са как да си угаждат! :)
цитирай
5. doziii - Да, така е. Добре са си живеели зн...
12.10.2009 23:40
Да, така е. Добре са си живеели знатните римляни. А собствениците на тази вила явно не са били от бедните, в Centcelles има и покрити, и закрити терми. Но не е учудващо като се има горе-долу представа какъв е бил размера на имението...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: doziii
Категория: Други
Прочетен: 66045
Постинги: 12
Коментари: 26
Гласове: 100
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031